Film program sommeren 2019

Kender du til: prøvelser mellem søskende eller mellem forældre og børn? 
Det gør vist de fleste, så familierelationer bliver temaet, vi vil forsøge at blive klogere på i sommerhalvåret, efter at vi torsdag d. 28. marts har set den ultimative (blodige!) Jesus-film om tilgivelse – noget alle familierelationer har brug for.

Alle film begynder kl. 19.00   
23. maj (torsdag): Et dobbelt Oscar-nomineret, livsklogt komediedrama fra 1989 om en amerikansk gennemsnitsfamilie, hvor det er svært at holde de fire generationer kørende og sammen på grund af alle deres forskelligheder. 

27. juni (torsdag): Denne klassiske Oscar-vinder skildrer den sande historie om to umage brødres opvækst i 1920’ernes naturskønne Montana under en streng og fordringsfuld far – og hvordan de efter at været gledet fra hinanden kan forenes som voksne. 
31. juli (onsdag): Prisvindende, vittigt og alvorligt drama om 1970'ernes USA, hvor to nabofamilier kæmper med at opretholde den pæne facade midt under ægteskabsproblemer og borrelia-sygdom – og teenage-kærlighed. 

27. august (tirsdag): Firedobbelt Oscar-nomineret, humoristisk drama fra 2010’ernes Los Angeles om udfordringerne for det veletablerede, lesbiske ægtepar, da deres to børn ønsker at møde deres donorfar. 
19. september (torsdag): Et dansk, anmelderrost komediedrama fra 2017 om de uventede reaktioner – fra kone og ekskone samt fra børn af første og andet ægteskab – da den dominerende far pludselig dør, men med en engel får lov til usynligt at observere sine efterladte.

Indmeldelse: Husk at et flot program til opslagstavlen med yderligere oplysninger om filmtitler og medvirkende mv. fås gennem indmeldelse i Tversted-Uggerby & omegns filmstudiekreds »Bibel-Bif« ved på en filmaften at komme kl. 18.30 og for hele sæsonen betale 50 kr.; det dækker popcorn & saftevand under fremvisningen plus kaffe & kage under vores hyggelige drøftelse bagefter. På forhånd kan man også sende en mail til johr@km.dk  med navn & sogn eller læse mere om filmklubben på www.tversted-pastorat.dk/film

Bibel-Bif filmklub, hvad er det?

Vor præst Johan H. Rump har i samråd med menighedsrådene og film-udvalget oprettet en filmklub til os.

I Tversted-Uggerby Pastorat har vi lyd & billede som en »Lille Sal« i en rigtig biograf og viser film med noget på hjerte – uanset om det er komedier eller dramaer (alle genrer kan komme på tale). 
Hver sæson vil have et overordnet tema, og hver aften vil indledes eller afsluttes med et kort oplæg, så vi efterfølgende kan tale os frem til en dybere forståelse af filmen og af temaet.
Vi hygger med popcorn & limonade, chips & vin, kaffe & kage eller lignende og derfor opkræves 50 kr. pr. sæson til afholdelse af udgifter til forplejning mv., men ellers bygger deltagelse på frivillighed: kirketjenerne skal ikke have ekstra besvær, fordi vi andre "driver den af" i et par timer; man må selv hjælpe til med klargøring & oprydning.

For at være med skal man melde sig ind i vores filmklub ved at sende en mail til sognepræsten på JoHR@KM.DK og herefter vil du få tilsendt sæsonens fulde program (inkl. filmtitler); du er også velkommen til at sende forslag til film og temaer. 
Oplys gerne dit sogn, for personer i Tversted-Uggerby vil have fortrinsret, da vi maksimalt kan være 50 personer pr. gang

Du kan læse mere om tanker og vilkår for filmklubben 
Kirkeblad nr. 1-2017

Man melder sig ind i klubben ved at sende en mail til præsten: 
JOHR@KM.DK eller ringe til 98931041. 
Ved første fremmøde betales 50 kr. for sæsonen.

Links for særligt interesserede.

Vinteren 2018-2019, hvad så vi?

Har du nogensinde gjort noget forkert  (begået en synd)? – JA, det har vi alle, for »det er menneskeligt at fejle«, som den gamle, latinske sentens lyder, og som hele Bibelen fortæller os om. Hvordan skal vi mennesker så leve med dette grundvilkår: at vi gør hinanden fortræd (selv dem vi elsker)? – Visse religionsformer vil reagere med hævn, men i Evangelierne peger Jesus på tilgivelse... og dét kodeord bliver vores lysende ledetråd gennem de mørke vintermåneder og udgør da også den mindre kendte slutning på latinernes ordsprog: »men at tilgive er guddommeligt.

«. Filmklubbens sommerhalvår afsluttes med visningen torsdag den 20. september af et amerikansk drama om den stabile husmor, der væltes omkuld af en stormfuld affære og derefter skal forsone sig med sig selv og sin familie – og bliver således en god optakt til vintersæsonens mangefacetterede tema:  

Tirsdag 30. oktober:  
Polsk-fransk mesterværk fra1993 om valget mellem at leve uden forpligtende relationer – efter på tragisk vis at have mistet ægtefælle og barn – eller at forsone sig med sorgen (ja, tilgive svigt) ved på ny engagere sig i de omgivende mennesker.

Tirsdag 27. november:  
Amerikansk, Oscar-nomineret drama (med humoristiske indslag) om 
livet på dødsgangen i 1930’ernes sydstatsfængsel, hvor fangevogterne forvirres over en gigantisk sort mand, der er dømt for dobbelt barnemord, men lader til at være godhedens engel i en uforsonlig verden.

Torsdag 13. december:  
Den bedste (men ukendte) filmatisering (i almindelig spillefilmslængde) af 
Victor Hugos verdensberømte roman »De elendige« (Les Misérables) om tilgivelsens magt, da en præsts nådige håndsrækning vedholdende forvandler en tyveknægts liv trods konstant modarbejdelse fra lovens ubarmhjertige håndhævere i begyndelsen af 1800-tallets Frankrig.

Torsdag 31. januar: 
»Verdens bedste western« (en stjernespækket firedobbelt Oscar-vinder), hvor landsbybeboerne ikke føler retfærdigheden opretholdt af den bundkorrupte sherif, hvorfor en ellers omvendt revolvermand igen påtager sig rollen som "hævnens engel" for at stoppe det utilgivelige, der overgår byen.

Torsdag 28. februar:   
En firedobbelt Oscar-nomineret satire over 1960’ernes Mississippi, hvor raceadskillelsen mellem hvide og sorte pludselig ikke længere er lovlig, men alligevel praktiseres, indtil en ung kvinde fra den bedrestillede middelklasse vover at udspørge sin og andres hushjælp, der bla. svarer: »Vorherre siger, jeg skal tilgive mine fjender. Men det er ikke let. Nogle gange må det begynde med, at man fortæller, hvordan man har det«.

Torsdag 28. marts:  
En tredobbelt Oscar-nomineret, voldsom virkelighedstro (udpenslende) filmatisering af menneskehedens vigtigste begivenhed – om dengang: »Vor Herre Jesus Kristus i den nat, da han blev forrådt« blev »pint under 
Pontius Pilatus, korsfæstet, død og begravet«, hvor Gud i menneskeskikkelse »blev gennemboret for vore overtrædelser og knust for vore synder... ved hans sår blev vi helbredt«.

Filmprogram 2018

Alle film begynder kl. 19.00, med mindre andet er anført.

Onsdag 24. januar kl. 19.00 (OBS!! ændret dato ! ) 
Dansk film på basis af Karen Blixens novelle fra Skæbne-Anekdoter, om en fransk mesterkok og flygtning, der er taget ind som husholderske af to ugifte præstedøtre fra en asketisk menighed i 1870'ernes Vestjylland.

Torsdag 22. februar: 
Dansk dokumentarfilm fra 2011 om, at Karen Blixen over for en lukket inderkreds titulerede sig "Djævlens Veninde", og flirtede med okkultismen.

Torsdag 22. marts kl. 19.30:  
Afsluttende foredrag om 'Karen Blixen og Kristendommen', ved lektor Jørgen Stormgaard. 
Det foregår på Borgernes Hus i Uggerby, Uggerhøjvej. Se program for Aftenhøjskolen. 

Sommerhalvårets tema:  "parforholdets udfordringer" 

Torsdag 26. april: 
Dansk, historisk drama fra århundredeskiftet om den unge, talentfulde Marie, der er splittet mellem sin kunstneriske karriere og moderrolle og mellem hendes ægteskab med den ældre, berømte skagensmaler P.S. Krøyer og hendes lidenskabelige forhold til den yngre, svenske komponist Hugo Alfvén.

Torsdag 31. maj: 
Sort/hvid-filmatisering af Kaj Munks (delvist selvbiografiske) skuespil »Kærlighed« fra 1930’ernes Vestjylland om en københavnerpræst, der har tabt troen på Gud, men ikke kærligheden til sin menighed, som han slider sig op for – samtidig martres han af en forelskelse mellem ham og sognerådsformandens hustru.

Tirsdag 26. juni: 
Engelsk drama om en sort, afrikansk høvdingesøn og en hvid, britisk soldaterdatter, der trods voldsom modstand fra begge landes regeringer gifter sig i 1940’erne – en autentisk fortælling om racisme og forbudt kærlighed.

Onsdag 18. juli: 
Filmatisering af den verdensberømte, men isolerede, ældre forfatter C.S. Lewis’ møde med sit livs kærlighed – i form af en ung, fremadbrusende amerikanerinde i 1950'ernes Oxford – men også med sit livs sorg, da hun få år efter dør af kræft (som beskrevet i hans bog »En sorgens dagbog« fra 1961).

Torsdag 30. august: 
Neo-Western om to amerikanske cowboys, der til deres egen overraskelse falder for hinanden under hyrdearbejdet i Wyomings afsondrede bjergområde, men som i begyndelsen af 1960’erne må kæmpe med denne umulige kærlighed resten af deres liv.

Torsdag 20. september: 
Amerikansk drama om den stabile husmor, der væltes omkuld af en stormfuld affære, da en eventyrlysten rejsefotograf tilfældigt kommer forbi i fire dage, mens hendes ægtemand & børn er taget bort på dyrskue, hvorefter hun tvinges til at vælge mellem sin nyfundne kærlighed og kærligheden til hendes ægtemand & børn – ja, at overveje hvad hun skal stille op med sit nyvakte liv og spirende kunstnertalent i anden halvdel af 1960’ernes USA.  

**********   Her begynder vinterhalvåret, tema "tilgivelse":   
Har du nogensinde gjort noget forkert (begået en synd)? – JA, det har vi alle, for »det er menneskeligt at 
fejle«, som den gamle, latinske sentens lyder, og som hele Bibelen fortæller os om. Hvordan skal vi mennesker så leve med dette grundvilkår: at vi gør hinanden fortræd (selv dem vi elsker)? – Visse 
religionsformer vil reagere med hævn, men i Evangelierne peger Jesus på tilgivelse... og dét kodeord bliver vores lysende ledetråd gennem de mørke vintermåneder og udgør da også den mindre kendte slutning på latinernes ordsprog: »men at tilgive er guddommeligt
Tirsdag 30. oktober:  
Polsk-fransk mesterværk fra1993 om valget mellem at leve uden forpligtende relationer – efter på tragisk vis at have mistet ægtefælle og barn – eller at forsone sig med sorgen (ja, tilgive svigt) ved på ny engagere sig i de omgivende mennesker.

Tirsdag 27. november:  
Amerikansk, Oscar-nomineret drama (med humoristiske indslag) om 
livet på dødsgangen i 1930’ernes sydstatsfængsel, hvor fangevogterne forvirres over en gigantisk sort mand, der er dømt for dobbelt barnemord, men lader til at være godhedens engel i en uforsonlig verden.

Torsdag 13. december:  
Den bedste (men ukendte) filmatisering (i almindelig spillefilmslængde) af 
Victor Hugos verdensberømte roman »De elendige« (Les Misérables) om tilgivelsens magt, da en præsts nådige håndsrækning vedholdende forvandler en tyveknægts liv trods konstant modarbejdelse fra lovens ubarmhjertige håndhævere i begyndelsen af 1800-tallets Frankrig.

Film program 2017

(Formiddagsvisningerne arrangeres i samarbejde med Tannisbugt Pensionistforening og Mariebo Ældrecenter; hér er alle velkomne uden medlemskab af filmklubben).

Mandag 23. januar: Dansk film om en patient-skandale og pioner-lægens opvækst.

Mandag 13. februar: Tysk historisk drama om landets egen optrevling af nazi-forbrydere i efterkrigstiden.

Tirsdag 7. marts kl. 11: Dansk, selvbiografisk familiedrama fra 2006 om opbrudstiden i slutningen af 1960'erne på en landsbyskole.

Torsdag 16. marts kl. 19: Amerikansk dramakomedie fra 1975 om menneskets kamp mod systemet på et psykiatrisk hospital.

Torsdag 27. april kl. 19: Britisk sort/hvid-film fra 1963 om en flok skoledrenge, der strander på en øde ø og alene må opretholde civilisationen.*

Tirsdag 16. maj kl. 19: Dansk dramakomedie fra 2006 om en autists anstrengelser for at leve med både det gode og det onde i den omgivende verden.

Torsdag 15. juni kl. 19: Britisk, socialrealistisk drama fra 2007 om samfundets modtagelse af en løsladt mand, efter han som dreng slog en pige ihjel.

Onsdag 12. juli kl. 19: Tysk, historisk drama fra 2004 om konflikten mellem en menneskefjendsk ideologi og menneskets samvittighed på et nazistisk elite-gymnasium.*

Torsdag 17. august kl. 19: Amerikansk, satirisk novellefilm fra 2016 om hvordan "Facebook" i en nær fremtid bestemmer menneskers relationer.*

Tirsdag 5. september kl. 11: Dansk, alvorspræget komedie fra 2015 om en fars begyndende demens og familiens reaktion derpå.

Torsdag 21. september kl. 19: Amerikansk fremtidsfilm fra 1997 om et naturligt-født menneskes trods i et samfund styret af genmanipulation.*

Torsdag 26. oktober kl. 19: Flot dansk dokumentarfilm fra 1995, der introducerer Karen Blixens forfatterskab og bringer os nærmere hendes personlighed og omgangskreds.

Torsdag 30. november kl. 19: Amerikansk filmatisering af Karen Blixens roman Den afrikanske Farm, om hendes liv i Kenya (hvor hun lærer islam at kende).

Torsdag 21. december kl. 19: Film på basis af Karen Blixens bog Vinter-Eventyr. Hun sætter spørgsmåltegn ved, om den kristne nåde virkelig er gratis.

Film program 2016

28. november: Engelsk historisk drama om reformationens hovedmand Martin Luther

13. december:  Italiens sort/hvid film, en kendt Jesus skildring.